«Хумус» – корисний смаколик зі Сходу

«Хумус» – корисний смаколик зі Сходу

Цього разу хочу познайомити вас із закускою, яка завоювала практично увесь світ, а почала вона свою переможну ходу зі Сходу, а точніше з Єгипту.

За дослідженнями істориків, ніби саме там у промислових масштабах почали вирощувати нут (баранячий горох), який є основним інгредієнтом страви. Підтвердженням цьому можна вважати одну із фресок, на якій зображений фараон-реформатор Ехнатон (чоловік Нефертіті), який тримає у руках гілочку нуту. А першу письмову згадку про цю страву дослідники знайшли у Гомерівській Ілліаді.

Також легенди говорять, що саме цю страву найбільше любили пастухи та воїни. Вона давала їм сили для тривалих походів.

Про користь нуту писав ще Гіппократ. Особливо він відзначав, що у цій рослині вміст фосфору навіть більший, ніж у рибі, також він добре впливає на роботу мозку та діє як заспокійливий засіб для серця.

Сучасні вчені теж рекомендують хумус – дієтичний продукт. У ньому дуже мало такого «страшного» компоненту як холестерин. А от користі просто не перелічити.

Якщо у вашому раціоні є ця страва, то це сприятиме стабілізації цукру в крові, знизить ризик онкологічних та сердечних захворювань. А завдяки своїй волокнистій структурі хумус чудово регулює роботу кишково-шлункового тракту.

У наші дні ця закуска неймовірно популярна не лише у країнах близького Сходу, Середземномор’я, а й масово присутня на столах мешканців Європи і США. В Україні вона лише набирає популярності, але в магазинах вже можна зустріти нут, який вирощений у нашій державі.

І що цікаво, у супермаркетах у гарних упаковках він майже удвічі дорожчий, ніж на вагу на базарі. Якщо будете купувати його на базарі, пошукайте крамнички, де продають спеції або сухофрукти. Переважно там продають і нут.

Сподіваюсь ця страва сподобається вам, і буде частим гостем на столі.

Інгредієнти:

Сухий нут – 250 г

Кунжут – 60 г

Зіра (кумин) – ½ ч. л.

Лимонний сік – 4 ст.л.

Часник – 2 зубки

Олія, сіль, перець за смаком

Починаємо готувати

Замочуємо нут у холодній воді на 8–10 годин. Найраціональніше це зробити на ніч. А зранку вже можна почати готувати. Злийте воду і налийте чистої. Варіть приблизно півтори-дві години. Час залежить від сорту нуту. Нам потрібен м’який нут, а не розварений. Тому рекомендую через годину після варки скуштувати і стежити за тим, скільки йому ще варитися.

IMG_3907

Нут готовий, воду зливаємо, але, УВАГА, не виливаємо, вона нам знадобиться у приготуванні.

Зіру (кумин) підігрійте на сковорідці, щоб вона добре нагрілась, але не смажилась. Приблизно дві-три хвилини. Має з’явитися легкий аромат. Подрібніть у кавомолці до стану порошку. І висипте на окрему тарілку. Якщо не любите зіру, то, я думаю, ніхто не образиться, якщо ви використаєте кмин. Справа в тому, що у зіри досить специфічний аромат і не всі його добре сприймають.

IMG_3899_287576785

Кунжут також підігріваємо на сковороді до легкого аромату і перемелюємо у кавомолці до консистенції борошна. Десь зустрічав, що замість кунжуту використовують грецькі горіхи. Тому можете спробувати і такий варіант.

Наступний крок – вичавлюємо сік лимона і чистимо та подрібнюємо часник.

Тепер покладіть в блендер кунжутне борошно, часник, сік лимона, олію і трохи солі. Олію кухарі рекомендують використовувати оливкову, але я ніяк не можу звикнути до її смаку, тому використовую звичайну соняшникову. Експериментуйте, можете один раз зробити з рафінованою, а інший – з натуральною, яка має насичений смак.

IMG_3909

Все, що поклали у блендер, збиваємо. Додаємо трохи відвареного нуту і зіру, знову перемелюємо. І потім потроху додаємо нут і воду, в якій він варився, за потребою. Хумус має бути густим, як крем. Після того, як маса буде добре подрібнена, спробуйте її на смак. Можливо, вам захочеться додати солі або перцю. Після того як результат вас задовольнить і маса трохи вистигне, можете подавати страву. Найбільш популярний варіант – це викласти хумус на тарелю кільцем. Всередину налийте трохи олії. Прикрасити можна петрушкою, посипати підсмаженими зернами кунжуту або кедровими горішками.

IMG_3897_650063275

Подають хумус як соус до овочів – моркви, перцю, огірків. Їх ви можете нарізати скибками і поряд поставити на тарілці. Також добре підходять чіпси або грінки. Ну і, без сумніву, пасуватиме лаваш.

Джерело: ZIK

  • volyk

    Смакота

Scroll To Top
http://srealt.comhttp://otellook.com