Корисні індійські солодощі «Ладду»

Якщо дуже хочеться в Індію, а нагоди такої не випадає, пропоную принаймні приготувати індійські солодощі. Їх можна їсти, запиваючи індійським чаєм або кавою, і дивитись фільми з улюбленою Айшварією Рай. А якщо серйозно, то ці смаколики досить легко приготувати і в них практично всі інгредієнти, окрім цукру, це суцільна користь. Називаються ці тістечка «Ладду».

Традиційно в Індії ними пригощають під час різноманітних урочистостей або в святкові дні. Тож, у вас гарна нагода перетворити свої вихідні на суцільне свято.

Складники:

  • Борошно з нуту – 400 г
  • Кориця – 1 ч.л
  • Мускатний горіх – 0,5 ч.л
  • Кокосова стружка – 20 г
  • Горіхи – 50 г
  • Цукрова пудра – 150 г
  • Вершкове масло – 350 г

В рецепті хумусу, яким я з вами ділився раніше, я вже згадував про корисні властивості нуту. Нагадаю лише, що про нього писав ще Гіппократ. Особливо він відзначав, що у цій рослині вміст фосфору навіть більший, ніж у рибі. Також він добре впливає на роботу мозку та діє як заспокійливий засіб для серця.



Проте цього разу ми будемо використовувати не відварений нут, а борошно з нього. Придбати його зараз не проблема. У цьому вам допоможе Інтернет або завітайте до найближчої крамниці, де продають товари для здорового харчування.

Пропоную перед початком підготувати всі складники. Масло потрібно розтопити на паровій бані або скористайтесь для цієї процедури посудом з товстими стінками.

Борошно добре просійте через сито, щоб воно немало грудочок.

Горіхи потрібно подрібнити і злегка обсмажити. До речі, можете використовувати будь-які. Не обов’язково волоські. Арахіс або мигдаль теж добре підійде.

Готували «Ладду» зручніше буде у великій глибокій сковорідці. Розігрійте її на середньому вогні. Після чого висипте борошно і добре розрівняйте по всій поверхні. Постійно помішуйте, щоб борошно не пригоріло, інакше у нього буде гіркуватий присмак. Таким чином нагрійте його доти, доки не з’явиться горіховий аромат. На цьому етапі вогонь потрібно зменшити.

Коли почуєте, що горіхами пахне, це буде сигналом, що можна додавати розтоплене масло.

У рецепті заявлено 350 грамів, але можна додати і трохи більше. Проте зауважте, що страва буде калорійнішою. Масло тут виконує роль інгредієнта, який пов’язує всі складники в одне ціле. Використовуючи більше масла, ви отримаєте і більш еластичнішу масу в результаті.

Після того як масло добре розмішали з борошном, додайте решту складників: горіхи, кокосову стружку, корицю та мускатний горіх і знову все добре переміщайте.

Тепер темпи перемішування можна зменшити, але продовжуємо це робити ще 10 хвилин. Після цього вимикаємо вогонь під сковорідкою і висипаємо в неї цукрову пудру. І знову все добре перемішуємо до однорідності.

Далі перекладаємо цю масу в миску. Нехай вистигає. Коли вона буде на дотик така, шо не пектиме вам руки, можна переходити до наступного етапу: катати кульки. Для цього можна скористатись ложкою або просто набирати масу в руку і скачувати кульки. Бажано, щоб вони були однакового розміру. Якщо дуже липне до рук, то намочіть їх.

Після того як вся маса буде використана, переходимо до декорування. Тут нам у нагоді можуть стати: подрібнені горіхи, насіння кунжуту, какао-порошок, крихта з вафель, кокосова стружка. Все залежить від того, що вам більше подобається. Буде цікавіше, якщо ви використаєте принаймні три різновиди. Насипте їх у різні посудини і обкачайте в них кульки «Ладду». Після цього викладіть на тарілку і поставте в холодильник на годину, щоб вони застигли.

Подавати їх можна як до кави так і до чаю. Я на початку згадував про чай масала, приготувати його теж дуже просто. Думаю, таке поєднання буде дуже доречним і лише надасть ще більшого індійського забарвлення.

Смачного!