Легендарний «цвєтаєвський» пиріг. Рецепт з фото

Люблю рецепти з історичним присмаком або приправлені якимись неймовірними легендами. Цвєтаєвський яблучний пиріг це саме той варіант.

Є версія, що саме таким пирогом поетеса Марина Цвєтаєва пригощала своїх гостей. Я теж так думав, доки не знайшов, що єдине, що в неї добре виходило робити, так це писати вірші. Хисту до кухні в неї не було і вона щиро в цьому зізнавалась (мабуть, навіть не червоніючи).

Але все ж знайшлись люди, які покопирсалися в спогадах поетеси і знайшли, що цим пирогом Цвєтаєва ласувала в дитинстві. Про що і написала. Певно, звідси і пішла назва.




Робиться він, як і все геніальне, дуже просто. Це саме той безпрограшний варіант, коли не хочеться нічого вигадувати і годинами сидіти на кухні, а хочеться чогось солодкого і бажано вже. Готується пиріг від початку замішування тіста і до моменту витягування його з духовки приблизно дві години.На що раджу звернути увагу, так це на сметану. Зараз виробники, аби не піднімати ціну, зменшують упаковку, на скільки це можливо. На весь пиріг іде 400-грамовий пакет. Щодо яблук, то краще використовувати кислуваті.

Інгредієнти пирога

Для тіста нам знадобиться:

  • Борошно – 1,5 склянки
  • Сметана – 0,5 склянки
  • Масло (маргарин) – 150 грам
  • Розпушувач 1 чайна ложка

Начинка:

  • Яблука – 1 кілограм
  • Цукор 1 – 1,5 ст
  • Сметана – 1 склянка
  • Яйце – 1 штука.
  • Крохмаль (борошно) – 2 ст. ложки.

Робимо тісто

Попередньо розплавляємо масло або маргарин. Тут хочу нагадати, що потрібно бути уважним. Багато хто почав розтоплювати масло у мікрохвильовці. І я скористався цією порадою. Не знаю, з яких причин, але масло просто вибухнуло. Забруднивши всередині всю пічку. Довго я її мив і намагався згадати, хто мені це нарадив. Адже не сказали, на яку потужність ставити та на який час.




Тож, до кожної поради ставтесь з певним скепсисом. Пересіваємо борошно через сито, додаємо розпушувач. Перемішуємо. Виливаємо у борошно розтоплене масло та сметану. Добре все перемішуємо. Особливих механізмів для цього не потрібно. Все добре вимішується ложкою або силіконовою лопаткою. Накриваємо миску, де мішали тісто, кришкою, або завертаємо тісто в харчову плівку.

Ставимо тісто в холодильник на годину. І можемо передихнути. Наприклад, попити чаю або кави.

Десь через півгодинки можна знову братися до справи. Починаємо з крему, яким поливатимемо яблука.

Якщо любите солодке, сміливо кладіть у крем 1,5 склянки цукру, якщо ні, то зупиніться на одній. Аби надати кремові карамельного присмаку, можна взяти коричневий цукор. Отже, яйце, цукор і сметану добре перемішуємо. До однорідної маси. Додаємо борошно або крохмаль. Я люблю для згущування використовувати саме крохмаль, він дає кращий ефект, ніж борошно. Ви робіть, як вам краще і використовуйте те, що є під рукою.

Відставляйте вбік крем і беріться за яблука.

Помийте їх. Почистіть від шкіри. І наріжте так тонко, як тільки можете. Можна використовувати такий пристрій, яким чистять овочі. Він дуже тонко нарізає. Можна взяти таку спеціальну тертушку, на якій шаткують капусту. У мене якраз є така невелика. На ній я й ріжу яблука. Виходять досить тонкі скибочки. Ножем теж можна це зробити, але, напевно, буде довше. Я додаю до покришених яблук корицю. Це таке класичне поєднання, можна і без неї, а можна щось інше вигадати, але експериментуйте обережно.




За той час, доки ми кавували, робили крем та різали яблука, вже дійшов час витягувати тісто з холодильника.

Дехто радить розкачувати тісто тонким шаром. Я роблю трохи інакше викладаю тісто на деко (у мене діаметр 29 сантиметрів) і формую таку собі корзинку з тіста. Тісто дуже пластичне, добре мнеться. Тож якщо у вашої форми десь утворилась дірочка – не біда. Відщепніть де товще і прилаштуйте де тонше.

Після того як форма з тіста готова, викладаємо у неї яблука.

Але не висипаємо, а викладаємо рівномірним шаром. Після цього поливаємо рівномірно зверху кремом.

Все! Пиріг готовий до випікання. Ставимо його в духовку на 50 хвилин, печемо при температурі 180 градусів.

Радять його їсти холодним, та й ще наступного дня. Ніби саме тоді цей пиріг має найкращий смак. Ну, якщо втерпите, то так і робіть.

Смачного!