Скумбрія, фарширована горіхами та сиром. Покроковий рецепт з фото

Розкажу вам, як нібито банальну страву перетворити у святкову, та й ще за невеликі гроші. Сьогоднішня наша героїня – скумбрія. Порівняно з іншою рибою, коштує небагато, дуже смачна і поживна. 

Більшість моїх знайомих та родичів, якщо і готують скумбрію, то роблять це просто – почистили, помили, посолили і в духовку. Виходить досить смачно, але вже дуже банально, як на мене. Так було і в нашій родині, доки ми не спробували фаршировану скумбрію. Тепер це дуже часта гостя наших святкових столів.

Приготувати її не так складно, як може видатись на перший погляд. Головне – купити свіжу рибу. Переважно у нас вона продається заморожена, але буває що і ледь морожена, знаєте така у супермаркетах на льоді лежить. Це був би найкращий варіант, але таке трапляється дуже рідко. Переважно доводиться вибирати між дуже багато льоду і трохи менше.




Коли вибиратимете скумбрію, будьте пильні: звертайте увагу і на її зовнішній вигляд, і на ціну. Зараз все має значення. Подивіться, щоб шкіра риби була без розтріскувань і незрозумілих плям. Якщо таке є, значить риба вже неодноразово розморожувалась і заморожувалась повторно.

Я, взагалі, одного разу ледь не потрапив у халепу, коли намагався купити скумбрію. Забігаю до магазину, бо часу не дуже мав. Бачу великими буквами написано, що сьогодні – акція на скумбрію. Довго не думаючи, починаю вибирати рибу. Але після того як ейфорія від низької ціни минула і в голові прояснилось, я побачив, що скумбрія без голови. Мені здалося це дивним, адже я до того ніколи не бачив, аби скумбрію морожену продавали без голови. Копчену так, але морожену? Такого не зміг пригадати. І тут бачу, що поряд лежить скумбрія з головою, але вже за суттєво більшою ціною. Я підійшов до вітрини з оселедцями і бачу, що в них ситуація, як і має, бути -зворотна. З головою – дешевше, а без голови – дорожче. І тут я згадав прислів’я, що риба гниє з голови. Певно це і була причина низької ціни. Тому будьте уважні.

Після усіх цих ліричних відступів нарешті починаємо готувати.

Інгредієнти:

  • Скумбрія – 2 штуки.
  • Лимонний сік – 1 ч.л
  • Горіхи подрібнені – 3 ст.л
  • Гірчиця «французька» – 2 ч.л
  • Сир твердий – 50 г
  • Майонез – 2 ст.л
  • Сіль – за смаком

Починаємо готувати з того, що підготовлюємо рибу. Слід відрізати голову та плавники. Якщо раптом хтось не знав, то плавники добре відрізаються кухонними ножицями. Це зручно і акуратно. Після цього розрізаємо рибину вздовж пуза та виймаємо все, що є всередині. Виймаємо хребет та всі великі кістки, які можна вийняти. Миємо під холодною водою і просушуємо кухонним полотенцем.


Тепер підготовлюємо рибу до фарширування. Трохи солимо, збризкуємо лимонним соком і змащуємо рівномірно французькою гірчицею.


Після цього посипаємо подрібненими грецькими горіхами. Завершальний етап – твердий сир. Потріть його на середній терці і рівномірно посипте рибу.

Наступний етап – нам потрібно зв’язати кожну рибину ниткою, щоб наш фарш не випав в процесі приготування.




Чув, що є якась спеціальна кулінарна нитка, але досі на очі вона мені не потрапляла. Користуюсь звичайною білою, але натуральною і не дуже тонкою, бо інакше буде важко зв’язати. Робіть це акуратно і не спішіть, інакше нитка може сповзти.


Запікаємо рибу в розігрітій духовці до 200 градусів протягом 20 хвилин. У цей час вона має бути прикрита фольгою. Після цього змащуємо кожну рибину майонезом і ставимо назад до духовки на 7-10 хвилин, але вже фольгою не накриваємо, щоб утворилася шкоринка. Якщо вам засмажені страви шкодять, або не можна дуже жирного – пропустіть цей етап і запікайте увесь час під фольгою протягом півгодини.


Після того, як риба засмажилась, даємо їй вистигнути і знімаємо нитку. Не знімайте нитку з гарячої. По-перше, це незручно, бо риба гаряча і ви можете обпектись, а по друге, – скумбрія може під час цього процесу просто розпастись на шматки.

Після усіх цих маніпуляцій нашу скумбрію можна подавати на стіл. Поріжте її на порції і прикрасьте лимоном або оливками.

Смачного!