Японський омлет «Оякодон» та салат з редису. Покроковий рецепт з фото

Японська кухня не така складна, як може здатись на перший погляд. Це не лише місо-суп та різноманітні суші. У переліку традиційних страв багато таких, які може приготувати будь-хто і при цьому не розориться. Ще однією перевагою японської кухні є те, що її страви, з одного боку, поживні, а, з іншого, від них не псується фігура. Напевно, це сприяє тому, що японці вважаються, чи не найздоровішою нацією, з великою кількістю довгожителів. 

Сьогодні пропоную вам приготувати омлет «Оякодон», який як найкраще пасуватиме до сніданку, бо має досить поживні складники і на додачу салат з редису, приправлений оригінальною заправкою.




До обох страв ми будемо додавати соєвий соус. На полицях магазинів можна зустріти його у великому асортименті. Є класичні, а є зі смаком грибів або часнику. Раджу брати класичний і при цьому звертати увагу на те, з чого він зроблений. Найкраще, щоб він був натурального бродіння і без підсилювача смаку.

Першим готуємо салат, оскільки він має трохи постояти перед подачею, аби всі інгредієнти злегка замаринувались під дією соусу.

Для салату нам знадобляться:

  • Редис – 200 г
  • Салат – пучок
  • Петрушка – Пучок
  • Селера – декілька гілочок
  • Зелена цибуля – пучок
  • Огірки – 2-3 шт.

Для заправки:

  • Олія – 3 ст.л
  • Оцет – 1 ст.л
  • Соєвий соус – 1 ст.л
  • Гірчиця – 1 ч.л
  • Кунжут – 1 ст.л
  • Сіль – за смаком

Якщо ви купляли овочі на базарі, то пропоную їх перед готуванням ретельно вимити, а редис і огірки взагалі замочити десь на півгодини. Бо ранні овочі переважно багаті на всілякі нітрати та інші підживлювачі.

Редис чистимо від гички і обрізаємо кінчики. Якщо він досить великий розрізаємо його на частини і дрібно шаткуємо. Це можна зробити на терці для шаткування капусти або гострим ножем.


Тонко порізати потрібно і огірки. Я для цього використав спеціальний такий ніж, яким чищу овочі. Він розрізає на дуже тонкі частини. Це потрібно для того, аби огірки швидко замаринувались.


Зелень також дрібно ріжемо. Салат не ріжуть, його рвуть руками на дрібні клаптики. Якщо любите ще якусь зелень, можете також її додати, але небагато.


Після того як підготували овочі і зелень, переходимо до заправки. Для цього всі складники для неї кладемо у неглибоку миску – щоб було зручно змішувати.


Беремо вінчик і ним ретельно перемішуємо до утворення однорідної консистенції. Перемішуйте добре, інакше олія плаватиме зверху.


Після цього поливаємо заправкою овочі та зелень і ретельно перемішуємо. Кунжутом посипатимемо перед подачею, перед цим можна його злегка обсмажити. Доки салат маринується, переходимо до омлету.


Оякодон – це омлет з курячим філе та рисом.

Для нього нам потрібно:

  • Куряче філе – 300 г
  • Рис зварений – 0,5 склянки
  • Яйця – 3 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Соєвий соус – 6 ст.л
  • Цукор – 2 ст.л
  • Сіль – за смаком
  • Зелена цибуля для посипки

Складники для омлету готуємо наступним чином. Куряче філе промиваємо під холодною водою і обсушуємо паперовим рушником. Воно неодмінно має бути свіжим (одна з ознак, що воно таким є – надавити на нього пальцем, якщо вм’ятина одразу відновилась, значить свіже). Після цього ріжемо на невеликі шматочки, але не дуже дрібно, інакше буде сухим, а нам потрібне соковите.


Цибулю чистимо, миємо і тонко ріжемо на півкільця.





Розігріваємо сковорідку на середньому вогні. Вливаємо на дно шість столових ложок соєвого соусу. Через декілька хвилин він закипить. Тепер можемо покласти туди порізану цибулю. Перемішуємо і посипаємо зверху цукром. Смажимо дві-три хвилини, періодично помішуючи.


Після цього додаємо куряче філе. Як воно побіліє, перевертаємо на інший бік. Філе готується дуже швидко – вистачить чотирьох хвилин. Якщо соєвий соус був солонуватий, то солити філе не потрібно, якщо ні, то посоліть за смаком.


Розмішуємо яйця і заливаємо м’ясо. Накриваємо кришкою. За декілька хвилин омлет буде готовий, але пильнуйте, аби не підгорів.

Подаємо омлет «Оякодон» наступним чином. Кладемо на тарілку рис, розрівнюємо його, аби ліг рівномірним шаром. Зверху викладаємо омлет. Перед цим на пательні розрізаємо його на чотири частини. І посипаємо його зверху подрібненою зеленою цибулею.